Manifest för Lärarmarschen 2019

Nu sätter vi ner foten och marscherar för att visa vårt missnöje med nedskärningarna i skolan!

Sedan skolan kommunaliserades 1991 och därpå följande friskolereform 1994, har ständiga besparingar slagit sönder ett av världen bästa och mest jämlika skolsystem. Idag finns få spår kvar av den skolan.

Politiker säger att de satsar på skolan, men nio av tio kommuner sparar i realiteten. Skolan har varit en budgetregulator för kommunpolitiker och en laborationsplats för att pröva outforskade pedagogiska modeller. Vi lärare marscherar nu för att synliggöra detta.

Lärare biter ihop för att ställa upp för barnen och för sina kollegor och har gjort så länge. Detta leder till att vi blir sjuka och att utomstående inte ser konsekvenserna av nedskärningarna på skolan. Vi kan inte ta på oss större arbetsbörda! Vi kan inte springa snabbare och samtidigt ta hand om alla elever i våra klasser.

Nu visar vi vår styrka och protesterar öppet. Vi lärare är proffsen i skolan och tar nu tillbaka debatten om den.

Vi kräver att:

  • Effektiviseringskraven på förskola, skola och fritidshem upphör
  • Politiker slutar lägga uppgifter på lärare utan att ta bort minst lika många samt att skollagens och läroplanens krav grundas i forskning och beprövad praktik.

Följ med och gå för skolan. Följ med och gå för framtiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *